Verdifull oppussing

Disse seks tipsene gjør boligen bedre å bo i.

Nordmenn elsker å pusse opp. I 2016 bruker vi 70 milliarder kroner, noe som gjør oss til europamestere i oppussing. De fleste prioriterer å gjøre hjemmet finere å se på, enten det er å male vegger, skifte ut baderomsfliser eller sette inn moderne kjøkkenskap. Derimot glemmer vi tiltakene som virkelig monner. Det er i ferd med å endre seg. Prognosesenteret, et norsk byrå som analyserer utviklingen i boligmarkedet, tror energi- og miljøløsninger blir en viktigere del av oppussingen fremover. 

- Vi ser at flere ønsker å pusse opp slik at hjemmet ikke bare ser bedre ut, men kjennes bedre å bo i. Folk ønsker smartere energibruk og bedre inneklima, men mange synes det er vanskelig å vite hvor de skal starte, sier Bjørn Erik Øye, leder for Prognosesenteret.

Ta vare på varmen

Skal du pusse opp ordentlig anbefaler Enova at du undersøker mulighetene for å oppgradere bygningskroppen. Det kan du spare mye på. 

På vinteren er det mange nordmenn som fryser når kulda siver inn gjennom veggene. For eksempel sløser en typisk bolig fra 80-tallet rundt 2.000 kr i en vintermåned – bare fordi isoleringen er dårlig. Det er fyring for kråka! Oppvarming står for over halvparten av boligens energibehov, så det lønner seg å ta vare på den varmen man allerede har. 

Ikke bare gjør det godt for lommeboka med tiltak som etterisolering og utskiftning av vinduer. Slike tiltak er også viktig for luftkvaliteten innendørs, ifølge Astma- og allergiforbundet. 

Ifølge Enovas boligekspert er det gode muligheter for å gjøre huset energismart. 

-  Når du først pusser opp, skal det ikke så mye til for å ta med noen gode energitiltak i slengen. Skal taket skiftes kan du etterisolere. Skal gulvet rives kan du legge inn vannbåren varme, sier Trond Paasche i Enova. 

Start i riktig ende

Trond Paasches erfaring er at mange har mye å hente på å prioritere energitiltakene i riktig rekkefølge. 

- Bytt varmekilde før du isolerer. Da slipper du å sløse penger på et altfor stort varmeanlegg. Vi anbefaler å isolere først, og så velge varmekilde tilpasset det faktiske behovet, sier han. 

Smart oppussing

Seks tips som gjør boligen bedre å bo i

Få hjelp av en energirådgiver 

En energirådgiver undersøker huset ditt og anbefaler energitiltak du bør gjennomføre. Det er et godt sted å starte for å finne ut hvilke oppussingstiltak som lønner seg.  

Les mer om energirådgivning

Etterisoler boligen

Oppvarming står for opptil 70 prosent  av energikostnadene til et norsk hjem. Når kulda siver inn på vinteren kan det være både dyrt og ubehagelig. Isolering av tak og vegger er et av de første og beste tiltakene du bør vurdere. 

Les mer om etterisolering

Installer balansert ventilasjon

Etterisolering gir tettere boliger, derfor blir god luftsirkulasjon enda viktigere. Balansert ventilasjon er viftesystemer som gir et bedre inneklima og mer effektiv energibruk. Systemene gjenvinner mesteparten av varmen i lufta som skiftes ut, slik at energibehovet reduseres med opptil 80 prosent. For en typisk enebolig på 180 m2 gir det en årlig besparelse på 4.800 kroner. 

Les mer om balansert ventilasjon 

Innfør smart varmestyring

Det finnes gode styringssystemer som er billige og enkle å installere. Du bruker de til å styre temperatur i ulike rom, dag og natt. De mer avanserte systemene er dyrere og krever litt mer å installere, men de kan til gjengjeld gjøre det mulig å styre lys og ventilasjon i tillegg. 

Les mer om varmestyringssystem 

Bygg om til vannbåren varme

Dette er en energieffektiv løsning som gir mer behagelig inneklima.  Vannbåren varme kombineres med moderne oppvarmingskilder som varmepumper eller solfangere. Bruker du gulvvarme får du i tillegg en helt skjult løsning, mindre støvproblemer og du føler deg faktisk varmere hvis varmekilden kommer fra gulvet. 

Les mer om vannbåren varme 

Bytt ut oljefyren med et miljøvennlig alternativ 

I 2020 forbys bruk av fossil olje fordi det er miljøskadelig. Heldigvis finnes det gode alternativer. De fleste velger en variant av varmepumper, men du kan også kjøpe biokjel eller solfanger på taket. 

Les mer om fjerning av fossil oppvarming

Smarte energitiltak og støtte fra Enova

Publisert 23.01.2017 av Enova