Grønn oppussing gir den moderne looken

Oppussing er en folkesport i Norge. Og et moderne og lekkert sluttresultat er viktig når vi skaper vårt drømmehjem. Miljøtrenden påvirker hvordan og hvorfor vi ønsker å pusse opp. Nå kan du også tenke på miljøet når du tar interiørvalg.

– Folk er blitt flinkere til å tenke miljø. Det er en god følelse å gjøre noe for miljøet. Derfor er det mye fokus på miljøvennlig oppussing nå, sier Heidi Tolo, interiørarkitekt i IARK.

Fotograf Paal Audestad, Byrå NTB Scanpix

Grønn trend

Miljøvennlige løsninger og innredning er en klar forbrukertrend. Nå fyller nordmenn hjemmene sine med naturmaterialer som ull, lin, bambus og tre.

– Nordmenn bruker mer og mer naturlige materialer, som tre og stein. Forespørselen etter kunstige materialer går ned. Folk vil ha rene, enkle og gjenkjennbare materialer. Det speiles jo også i nåtidens mattrender, sier Tolo.

Naturmaterialer eldes med verdighet, og tre er et av naturens beste materialer. Kunstmaterialer derimot, blir slitt og slitent raskere.

– At miljøaspektet blir tydeligere i oppussing, handler ikke bare om materialvalg, men også om velvære. Et miljøvennlig hus skal også være et godt hus å være i, sier Tolo.

Én gang for alltid

Oppussing og innredning har en høy pris. Det kan smerte lommeboka, men det smerter miljøet i enda større grad. Det forbrukes mye nytt og kastes mye gammelt. Det har konsekvenser. Det mest miljøvennlige tiltaket du kan gjøre når du pusser opp, er derfor å gjøre det ordentlig – én gang.

– Folk er mer opplært i god design nå enn før. De søker gjerne profesjonell hjelp når de skal gjøre noe i hjemmet, for de vil gjøre ting riktig. Det er miljøvennlig i seg selv å gjøre ting én gang og ikke flere. Nordmenn har et mer tidløst fokus i oppussingen sin nå. Det kommer av at de har blitt mer bevisst på dette, sier Tolo, og fortsetter. – For å gjøre oppussingen din mer miljøvennlig, er det viktig å kaste minst mulig. Ikke minst er det viktig at avfallet ditt håndteres forsvarlig. Om det er noe du ikke vil ha, prøv å gi det bort på Finn.no før du kaster det!

Naturmaterialer eldes med verdighet, og tre er et av naturens beste materialer. Kunstmaterialer derimot, blir slitt og slitent raskere.

Enkle tips til miljøvennlige interiørvalg

  1. Spar både miljøet og penger på å pusse opp gamle møbler i stedet for å kjøpe nye! Miljøvennlige malinger finnes i alle prisklasser og kan gi et gammelt møbel nytt liv.
  2. Invester i kvalitet og varige materialer. Ekte og rene materialer lever lenger enn syntetiske, og de eldes med større verdighet.
  3. Kjøp miljømerkede produkter til oppussingen. Det finnes flere forhandlere som fører svanemerkede og NAAF-merkede produkter.
  4. Bruk fagfolk som kan miljø. Flere fagfolk er miljøsertifisert, som byggmestre, malermestre, murermestre, rørleggere og elektrikere.
  5. Sorter avfallet ditt på riktig måte og pass på at det blir behandlet forsvarlig

KILDER: http://www.miljostatus.no/Tema/Avfall/

Publisert 23.01.2017 av Enova