Søk
LOGG INN

Fritidsbolig ble til helårsbolig med ny varmeløsning

Ekteparet Risberg gikk fra å grue seg til å besøke feriehuset sitt, til å bo der hele året. Vannbåren gulvvarme var det som skulle til for at boligdrømmen ble oppfylt.

Publisert 12/21/2016 av Enova

Nøkkelfakta

 • Hustype
  Enebolig fra 1934
 • Fornybar varmekilde
  Luft-til-vann varmepumpe
 • Investering
  200.000 kroner
 • Støtte fra Enova
  33.000 kroner
 • Effekt av tiltakene
  Moderne helårsbolig

Inger Annie og Jostein Risberg hadde begge lyst til å flytte inn i sommerhuset på idylliske Frosta i Nord-Trøndelag. Men det var én ting som holdt kona tilbake: Hun gruet seg til å fryse.

– Da sa jeg, nei Inger, du skal ikke fryse. Vi skal installere vannbåren varme, sier Jostein.

Har fått et «nytt» hus

Som sagt, så gjort. I tillegg til å etterisolere og skifte tak og vindu, hyret ekteparet inn et firma som installerte en luft-til-vann-varmepumpe og la det vannbårne systemet i gulvet. I løpet av noen uker var den kalde fritidsboligen fra 1934 blitt en moderne helårsbolig begge trives i.

– Tidligere brukte vi elektrisitet og vedfyring, noe som ga varme rundt ovnen. I resten av huset var det relativt kaldt. Nå har vi rett og slett fått et «nytt» hus. Temperaturen er jevnere, vi fryser ikke på føttene og kan gå rundt i t-skjorte hele året om vi ønsker det, sier Jostein. 

Tidlig ut med varmepumpe

Jostein har lenge hatt stor nysgjerrighet for ny teknologi.

– Likevel er jeg ikke den første som kaster seg på noe helt nytt. Jeg vil helst høre andres erfaringer og lese meg godt opp før jeg setter i gang med noe, sier han.

Når det er sagt, var ekteparet Risberg blant de første til å installere varmepumpe da de bodde på Stjørdal. Det skjedde allerede på slutten av 90-tallet.

– Da sa jeg, nei Inger, du skal ikke fryse. Vi skal installere vannbåren varme, sier Jostein.

Da den nye boligen skulle oppgraderes, brukte de like greit det samme firmaet som de gjorde for 20 år siden.

Fikk 33.000 kroner fra Enova

– Vi var opptatt av å bruke noen vi stolte på, sier Jostein.

De hyret inn et firma fra Trondheim for å etterisolere gulvet. De startet med å bore hull, for så å blåse inn cirka 20 kubikkmeter med isolasjon. Deretter gikk et annet firma i gang med rørlegging oppå det gamle tregulvet, og installering av en varmepumpe med tilhørende varmtvannstank på 260 liter. Nytt parkettgulv ble lagt over det gamle tregulvet.

– Innkjøp av varmepumpe, delene som fulgte og selve arbeidet kostet omtrent 200.000 kroner. Gjennom Enovatilskuddet fikk vi dekket 33.000. Enova var enkle å forholde seg til, og pengene sto på konto etter et par uker, sier Jostein.