Søk
LOGG INN

Får gratis varme fra jordas indre

Edda Stang kvittet seg med dårlig samvittighet og unødvendige utgifter da hun byttet oljefyren med en bergvarmepumpe.

Publisert 12/21/2016 av Enova

Nøkkelfakta

 • Hustype
  Tremannsbolig fra 1902
 • Investering
  300.000 kroner
 • Støtte fra Enova
  40.000 kroner
 • Fornybar varmekilde
  Væske-til-vann-varmepumpe
 • Besparelse
  Under 10 år

– Det var ikke gøy å være med på å forurense bylufta, sier Edda Stang.

Hun bor i en tremannsbolig fra 1902 på Frogner i Oslo, sammen med samboer Dag Kopperud. Frem til starten av 2016 hadde de en diger oljefyr i kjelleren, som sendte varme til radiatorene i huset.

Oljefyrene er i ferd med å fases ut: I 2020 er det varslet forbud mot all oppvarming med fossilt brensel. Edda og Dag gikk derfor sammen med naboen om å finne en fornybar oppvarmingsløsning. De endte med en varmepumpe som utnytter varmen i jordas indre – en bergvarmepumpe.

Sparer titusener i oljeutgifter

De betalte i overkant 300.000 kroner pluss moms for innkjøp og montering av bergvarmepumpa.

– Det var en dyr pris å betale på en gang, men vi kommer til å tjene inn kostnadene på under 10 år. 40.000 kroner fra Enovatilskuddet gjorde at beslutningen om å bytte oljefyren var enklere, sier Edda.

– Det var en dyr pris å betale på en gang, men vi kommer til å tjene inn kostnadene på under 10 år.

Dessuten var ikke oljefyren bare en miljøfiende – den var også dyr i drift. Edda og naboene måtte bruke 50.000 kroner på fyringsolje bare det siste året med oljefyren.

Henter lagret solenergi

Kontrasten er stor til den nye løsningen: Naturen gir rett og slett energien gratis. En bergvarmepumpe er en type væske-til-vann-varmepumpe, og her er det energien i fjellet som utnyttes. Andre av denne typen utnytter energien i jorda eller sjøen.

Bergvarmepumpen til Edda henter lagret solenergi gjennom et hull som er gravd to-tre meter fra grunnmuren på huset. Energien varmer tappevannet i varmtvannstankene og rommene via vannbårent system.

– Vi beholdt radiatorene våre, og arbeidet for å få ny varmeløsning foregikk altså bare utendørs og i kjelleren. Hverdagen vår ble derfor ikke påvirket i det hele tatt, sier Edda.